Следвайте Гласове в ТелеграмКонституционния съд (КС) единодушно отхвърли искането на президента

...
Следвайте Гласове в ТелеграмКонституционния съд (КС) единодушно отхвърли искането на президента
Коментари Харесай

Конституционният съд отхвърли искането на Румен Радев да отмени прекратяването на концесията на Росенец

Следвайте " Гласове " в Телеграм

Конституционния съд (КС) единомислещо отхвърли настояването на президента Румен Радев да анулира прекратяването на 35-годишния концесионен контракт на страната с " Лукойл " за прилагане на концесия на нефтеното пристанище " Росенец ", заяви Lex.bg.

Прекратяването на концесията стана с промени в Закона за надзор по използване на ограничаващите ограничения предвид на дейностите на Русия, дестабилизиращи ситуацията в Украйна (ЗКПОМОДРДПУ). Те бяха признати от депутатите за три дни, като двете четения в пленарната зала бяха в един ден.

Първият мотив на президента да сезира Конституционен съд е, че измененията в закона са неразбираеми. В тях е планувано преустановяване на предоставените концесии в едноседмичен период, само че не е посочено от кой начален миг тече той.

" По този метод, без да е отправено искане от Министерския съвет за анулация на дерогацията, Народното събрание е приело преустановяване на концесия в обсега на член 5к от Регламент (ЕС) № 833/2014 година, без да е закрепен начален миг за едноседмичният период, в който това би трябвало да стане ", уточни Радев. И посочи, че за неяснотата способства и това, че е планувано промените в ЗКПОМОДРДПУ да влязат в действие от 5 февруари 2023 година

" Несъвместимо с правовата страна е и предвиждането с § 1 от изменителния закон на " двуседмичен период от отнемането на концесията ", в който Министерството на превоза и известията да поеме оперативното ръководство на оборудванията, с каквото наличие се добавя § 2 от Преходните и заключителни разпореждания на ЗКПОМОДРДПУ ", съобщи президентът.

Другият мотив на президента да сезира Конституционен съд беше методът, по който бяха признати измененията в закона.

В решението си Конституционен съд акцентира, че въпреки и употребяваната словесна структура в закона да не е задоволително прецизна, наредбата, с която се приключва концесията, е ясна. И акцентира, " че не всяко правно несъвършенство може да обуслови противоконституционност на основата на несъгласие с правилото на правовата страна ".

" Що се отнася до опцията на страната да преурежда настоящи договорни правни отношения, Конституционният съд акцентира, че въпреки и страната да следва по изключение да прави това, Народното събрание, претрупан с реализирането на законодателната власт в същността си на демократично легитимирано национално посланичество, разполага с дискреционна власт, в това число и да уреди със закон по нов метод действието на подписани концесионни контракти. Конституционно възможно е законодателят да може да прави публично потребни и оправдани от обществения интерес промени в тази материя, с цел да обезпечи обективно налагаща се негова предпочитана отбрана пред други конституционно закрепени полезности, като приведе правната уредба в сходство с динамичността на стопански и обществени условия, в това число и в сходство с подбудените от тази динамичност условия на правото на Европейски Съюз във връзка с националния юридически ред ", написа в решението.

С него се дефинира като голословна тезата на Румен Радев, че с приемането на закона на две четения в един ден е нарушен политическият плурализъм, тъй като по този начин народните представители се лишават от опцията да вършат оферти.

" Народни представители са декларирали предпочитание да създадат предложение по избран текст на законопроекта при второ гласоподаване и такава опция им е предоставена - предложенията са направени и са подложени (всяко от тях) на гласоподаване ", показва Конституционен съд.

Инфо: lex.bg

 

 

Източник: glasove.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР